Feest in de tuin

Kleurrijke begonia, altijd een succes

Home » Over Bestplant » Teelt Begonia

Terecht een populaire klassieker: begonia

De begonia komt van oorsprong uit de regenwouden van Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Een plant dus met een groot verspreidingsgebied. Dat zegt iets over het relatief makkelijke ‘karakter’ van de begonia. De plant past zich vrij eenvoudig aan, als de omstandigheden maar goed zijn. Dat makkelijke karakter verklaart ook waarom de begonia zo’n populaire plant voor terras of balkon is. Maar, dan moet het daar wel enigszins aangenaam zijn, de begonia houdt nu eenmaal van vocht en enige warmte. Begonia’s zijn er in alle kleuren van de regenboog, want er zijn wel zo’n 1000 varianten. Je raakt dus niet snel uitgekeken op deze onderhoudsvriendelijke buitenplant.

Bij de verzorging is het goed om even te kijken naar de karakteristieken van een tropisch regenwoud. Daar is zelden rechtstreeks zonlicht, wel vrij veel schaduw. De meeste soorten houden dus niet van felle, rechtstreekse zon. De begonia kan daar op zich wel tegen, maar geef op echt hete dagen voldoende water. De grond is vochtig, maar nooit nat. Het is niet aan te raden de bladeren te besproeien. In de fijne haartjes op het blad kan dan water blijven staan en dat kan een bron zijn voor meeldauw.

Begonia’s hebben een brede wortelkluit, dus liefst staat de plant in een vrij brede pot. Zorg er daarnaast voor dat het overtollige gietwater uit de pot weg kan lopen. Gewone potgrond is prima. Bemesten doe je tijdens de groei en de bloei. Doe dat wekelijks, in een lichte dosis. Nog meer verzorgingstips vind je hier.

Zertifizierungen: